Henkisesti ja hengellisesti kehittävää luettavaa?



Vaikka ”Ohdakemaa”- sarja onkin luokiteltu aikuisten fantasiakirjallisuudeksi, se sopii hyvin luettavaksi myös nuoremmille, koska siinä ei kuvailla raakaa väkivaltaa eikä myöskään liian intiimiä ”romantiikkaa”. Joitakin herkempiä lukijoita voi kuitenkin ahdistaa esimerkiksi henkisen kärsimyksen kuvaukset, ja jotkin filosofiset pohdinnat saattavat tuntua omaan elämänpiiriin sovellettuna vierailta. En kuitenkaan rajaisi lukijakuntaa ikävuosien perusteella! Hyvinkin nuoret ihmiset voivat olla henkiseltä kehitykseltään ja kiinnostuksiltaan sillä tasolla, etteivät ole edes kiinnostuneita tavanomaisesta ”nuortenkirjallisuudesta”. Onkin hyvä olla olemassa sellaista luettavaa, joka sopii jotakuinkin kaikenikäisille (kuten Tolkien) ja tarjoaa yhteistä pohdittavaa yli ikäpolvien. Kukin lukija tekee joka tapauksessa sanallisesta informaatiosta oman tulkintansa oman kokemusmaailmansa mukaan ja luo tarinasta oman yksilöllisen versionsa!

Ohdakemaan tarinat sisältävät niin kertojan sisäistä pohdintaa, tunnelmien ja tapahtumien kuvausta kuin dialogiakin. Kertoja kuvaa ajatuksiaan ja vuorovaikutustaan suhteessa muihin henkilöihin, jolloin hänen sisäinen maailmansa tulee tutuksi lukijalle, ja samalla lukija eläytyy hänen tunnekokemuksiinsa tapahtumien pyörteissä. Tällainen kirjallisuus kehittääkin tehokkaasti mielen teoriaa ja mielitajua!

Koska Ohdakemaa- sarja sisältää myös hengellisen elämän kuvausta ja ”Kaikkeuden Luojalla” on oma roolinsa päähenkilöitten elämässä, sarja sopii varsin hyvin luettavaksi myös esimerkiksi rippikouluikäisille, antaen lisämaustetta hengellisiin pohdintoihin!